Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik..
JOM JADI BAIK! :)

What others think about You is None of your business and You should'nt allow it to influence your self-concept.
Put Your Trust in Allah! :)

Aktiviti Menarik Sepanjang Hari~

Jom Buat sama-sama! ^_^


1. Baca Al-Quran 'At Least' 1 MUKA 1 HARI.. :)

2. Mathurat Pagi+Petang=2. Permulaan bagi yang tak biasa, 1 Hari 1 Kali (Pagi@Petang).

3. Solat Ber'jemaah'. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Muslimin sila-silalah ke surau@masjid terdekat.

4. Solat Hajat+Witir. 2 Kali seminggu. Dapat buat setiap hari memang MANTOP! :)

5. Puasa Sunat 3 kali sebulan + Isnin & Khamis setiap minggu.

6. Baca buku ilmiah. 1 sebulan. ( kalau 'bukumuka' boleh buka hari-hari, kenapa tidak buku ilmiah kan?) :D

7. Qiamulaill . 1 kali seminggu. Tak boleh buat 1 kali 7 hari, buat 1 kali 1 hari. :D

8. Solat Dhuha. 'at least' 2 kali seminggu.

9. Solat istikharah. 1 kali seminggu (Hidup penuh dengan pilihan. Bukan bila bab Jodoh je) :D

10.Jom selawat! Perasa 'terbaik' untuk masakan. No MSG ^_^


Amalan yang sedikit tetapi berterusan adalah lebih baik daripada amalan yang banyak dan terputus.
Tapi, jangan sampai tak buat langsung! ^_^
Pesan mereka, jangan ditulis diari hidup di laman sesawang.
Kata saya ini bukan 'diari online'.
Saya tiada seni dalam mengarang cerita.
Apa yang saya lihat, apa yang saya dengar,
apa yang saya hadapi dan apa yang saya pelajari,
itulah yang saya tulis.
Pesan saya,lihatlah apa yang ingin disampaikan, jangan lihat siapa yang menyampaikan
kerana saya bukan siapa-siapa untuk dilihat.
Semoga usaha yang sedikit ini, mampu membawa kita lebih mengenal Sang Pemilik Hati
Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah
yang buruk itu datang dari diri saya sendiri dengan izin Allah S.W.T
Semoga Ilmu mengikatnya
~Melakar Memori Silam Buat Pedoman Diri~

Thursday, 31 January 2013

Selamat Bercuti! ^^

::.. بسم الله الرحمن الرحيم ::..

 اللهم صلى وسلم على محمد

 Habis je paper Algebra dan MicroEcon
Beginilah jadinya ^_^


*Alhamdulillah. Final exam is over for this semester.*
#SemesterBreak#BalikKampung#
~senyum sampai telinga~

(^_^)
(Erk, 'status' 3 minggu yang lepas. Last paper 8.1.13)

'Exam dah habis. Nak buat apa ni?', tanya saya kepada seorang sahabat. Excited. Mana taknya,  6 jam dalam dewan peperiksaan. Fuh. 2 subjek berat dalam sehari, cukup mencabar bagi saya. :)

'Tak taulah. Lepas update blog tadi, guling-guling je. Tak tau nak buat apa.',balasnya.

Tersenyum saya melihat raut wajahnya. Terserlah kebosanan di situ. Yup, perancangan yang sempurna itu perlu supaya waktu cuti yang ada terisi dengan perkara yang bermanfaat. Dekat asrama ni mungkin terhad sikit pergerakan. It's okay.
---------------------------
ALSP dah, ELSP pun hampir ke penghujung,
Alhamdulillah, sudah selamat sampai ke rumah.

Erm, jadi apa nak buat sepanjang bercuti ni?? :) (anyone, idea?)

Setelah buat lawatan sambil belajar ke beberapa blog, Fb, akhirnya~ 
Sedikit perkongsian daripada saya,

Antara aktiviti yang boleh dibuat kat rumah

Kebajikan
# Ajar adik/adik-adik jiran/anak-anak saudara/cucu saudara mengaji.
# Tolong cikgu buat kelas tambahan untuk junior kat sekolah. Ajar addmath. (kalau rumah dekat dengan sekolah)
# Belajar jadi suri rumah a.k.a tolong ummi (basuh baju, kemas rumah, memasak dan seangkatan dengannya)
# Tolong basuh kasut.

"Jangan kacau kasut ana"
Kes berebut kasut. Semua nak tolong jaga :) perasan~

#Tolong basuh kereta, motor abah nak pergi surau, basikal adik nak pergi sekolah.
# Jadi driver. (yang ni selalu kerja my big bro) :D
#Tolong ummi bagi makan kucing@arnab@ikan@haiwan peliharaan yang seaangkatan dengannya.

Mari makan!~Berjemaah~

11. Tolong mandikan kucing (ni payah sikit kalau dapat yang aggressive. Kena ada 'tentera ramai sikit) ^^
12. Cuba resepi baru (tak tau nak cuba resepi apa? Google ada, click je!)
13. Belajar jahit baju, langsir (biasanya muslimat rajin pergi Nilai 3. Cubalah sesekali beli kain langsir. Semeter RM 4 je.) :)
14. Bercucuk tanam (yang ni kalau ada kawasan lapang lah) :)

Tolong main dekat pasu bunga :D
Akademik
# Baca buku ilmiah yang memang sedia ada dalam koleksi (bukan buat kumpul habuk) :D
# Hias & Update blog. (blog dah lama bersawang)
Stalk  Cari article menarik di blog-blog dan BACA.

~BUKAN untuk pameran~

Kerohanian
# 'Ulang' hafazan,.
# Hafaz surah-surah baru. 
# Pergi program (KFiqh Politik @ Seminar BaitulMuslim.Eh.)
Lain-lain
#Riadah/Lari-lari~
# Bagi yang minat/berkemahiran, cuti-cuti ni bolehlah 'edit-edit' gambar/buat video-video santai berunsur dakwah. :)

Camera ready??  (Gambar sekadar Hiasan)


Beberapa cadangan video yang menarik untuk ditonton :
#Adam dan Hawa
#Setia Hingga Hujung Nyawa
# Studio Al Idrus ('New Vlogger'~Ustaz Syed Norhisyam)
# One Litre of Tears (Sediakan baldi dan tisu)
# Tv9 Tanyalah Ustaz : 7 pagi-8 pagi
# Tv9 Rasul yang kata : 8 pagi-8.30 pagi (Dengar Qasidah teringat surau kk1)
# Ummi Aminah (Tengok masa last Bicara Siswi)
# Couple

Banyak sebenarnya perkara berfaedah yang boleh kita buat sepanjang cuti ni. Tak tertulis semua. :) 
Manfaatkanlah waktu cuti sebaik-baiknya. Jangan 'menternak' apa yang tak patut diternak. (Erk, mengerti kan?) ^^

I'm not MPP.
Cuma tertarik dengan alphabet kat atas tu. Cool! ^^
#Hari ni belajar pepatah baru : Aqal yang cerdas terletak pada Hati yang 'sihat' .
Jaga Hati! :)

Wallahua'lam
Afiqah Msy 
Segala puji bagi Allah atas segala-galanya
 Moga Allah Redha :)

2 comments:

  1. waaaahh bagus2 manffatkan masa cuti. bestnyaaa byk haiwan peliharaan hehe :)

    ReplyDelete
  2. "ana dah thiqoh dgn enta, oyeng!"
    ironik~

    Mohon delivery kan PPC ke sini.

    -afifahMsy-

    ReplyDelete

Digalakkan supaya anda meletakkan 'nickname' semasa anda menghantar cadangan @ nasihat membina kepada saya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...