Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik..
JOM JADI BAIK! :)

What others think about You is None of your business and You should'nt allow it to influence your self-concept.
Put Your Trust in Allah! :)

Aktiviti Menarik Sepanjang Hari~

Jom Buat sama-sama! ^_^


1. Baca Al-Quran 'At Least' 1 MUKA 1 HARI.. :)

2. Mathurat Pagi+Petang=2. Permulaan bagi yang tak biasa, 1 Hari 1 Kali (Pagi@Petang).

3. Solat Ber'jemaah'. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Muslimin sila-silalah ke surau@masjid terdekat.

4. Solat Hajat+Witir. 2 Kali seminggu. Dapat buat setiap hari memang MANTOP! :)

5. Puasa Sunat 3 kali sebulan + Isnin & Khamis setiap minggu.

6. Baca buku ilmiah. 1 sebulan. ( kalau 'bukumuka' boleh buka hari-hari, kenapa tidak buku ilmiah kan?) :D

7. Qiamulaill . 1 kali seminggu. Tak boleh buat 1 kali 7 hari, buat 1 kali 1 hari. :D

8. Solat Dhuha. 'at least' 2 kali seminggu.

9. Solat istikharah. 1 kali seminggu (Hidup penuh dengan pilihan. Bukan bila bab Jodoh je) :D

10.Jom selawat! Perasa 'terbaik' untuk masakan. No MSG ^_^


Amalan yang sedikit tetapi berterusan adalah lebih baik daripada amalan yang banyak dan terputus.
Tapi, jangan sampai tak buat langsung! ^_^
Pesan mereka, jangan ditulis diari hidup di laman sesawang.
Kata saya ini bukan 'diari online'.
Saya tiada seni dalam mengarang cerita.
Apa yang saya lihat, apa yang saya dengar,
apa yang saya hadapi dan apa yang saya pelajari,
itulah yang saya tulis.
Pesan saya,lihatlah apa yang ingin disampaikan, jangan lihat siapa yang menyampaikan
kerana saya bukan siapa-siapa untuk dilihat.
Semoga usaha yang sedikit ini, mampu membawa kita lebih mengenal Sang Pemilik Hati
Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah
yang buruk itu datang dari diri saya sendiri dengan izin Allah S.W.T
Semoga Ilmu mengikatnya
~Melakar Memori Silam Buat Pedoman Diri~

Saturday, 29 June 2013

Asam Garam Tahun 1


::.. بسم الله الرحمن الرحيم ::..

 اللهم صلى وسلم على محمد


5.00 p.m
Rabu, 26 Jun 2013
Bahasa Mandarin I
Stadium Tertutup Nilai.

*Calon-calon diminta berhenti menjawab kerana waktu menjawab telah tamat*

Toleh belakang, kosong! Adalah tinggal 2,3 orang sebaris.
Kawan-kawan seangkatang keluar awal :)

Alhamdulillah.
Dengan berakhirnya kertas mandarin 1, maka secara 'tak rasminya' berakhirlah perjalanan hidup saya sebagai pelajar tahun 1. (walaupun sebenarnya lepas exam masih ada program yang perlu dilaksanakan)


Imbas Kembali

Alhamdulillah, banyak belajar masa tahun 1. Antaranya, kongsi sebahagian jelah ye :)

Orientasi

Sebelum masuk first year. Dah kena berkomunikasi dengan dekan. 
Pergi orientasi. Turun naik canselori. Buat surat tu, Buat surat ni.
Terasa nak berprogram, ikut senior jadi fasi untuk program admath kat sekolah.
Mula kerap demam. Dalam tempoh 7 bulan, adalah 5 kali saya demam.
Dr. kata mungkin saya stress. Walaupun saya rasa saya tak stress pun.

Lepas tu, ada pertandingan debat peringkat kolej kediaman.
Saya dok gatal tangan isi nama dalam english debate.
Selesai peringkat kolej kediaman,
ntah macam mana boleh terambil bahagian mewakili fakulti.
Panjang ceritanya. Rasanya pernah dicoretkan dalam blog ini.
(Masih ada lagi kalau belum delete post tu)

Dan FST menang debat keseluruhan bersama FSU
Ketika ini jugalah saya ditaklifkan sebagai Setiausaha II Kuliah Batch-7
Rasa macam nak tolak. Dari dulu memang mengelak amanah yang ini.
Takut tak mampu.
Akak kata, fikir jangka jangka masa panjang.
Dengan kekuatan yang Allah bagi, saya terima.
Allahuakbar.

Lepas tu, kena panggil pergi kem. Alhamdulillah.
Kem yang banyak mendidik hati. Rasa macam kena tembak.
Sebenarnya. Inilah yang saya cari... :'|
"Hidup tu cubalah cakna orang lain! Jangan duk sibuk belai diri sendiri. Nanti nak jawab apa bila Allah tanya." :'(

Srikandi kena kuat. Top-up thaqofah!

Pejam celik pejam celik.
Dah final. Ada kursus bahasa. 
Alhamdulillah. kelas kami Johan kalam jamai'e

Kursus Bahasa Arab

Masa kursus bahasa
Senior buka kelas protokol, gatal tangan lagi isi nama.
Alhamdulillah, Allah izinkan saya ambil bahagian.
Thanks seniour!

Di sini saya mula belajar berprogram. 

Alhamdulillah berjaya mengharungi sem 1.
Keluar result final. Masuk sem 2.

Tengok along jadi urusetia Majlis Hari Anugerah Dekan.
Orang kuat fakulti tu :D
Masa anugerah dekan, dapat ole-ole.
Dia best student, dia bagi saya hadiah. Terima Kasih :')
Walaupun kita berjauhan, hati kita dekat. InshaaAllah
Sebab Allah yang menghubungkan hati kita.

Hadiah dari Cik Doktor nun jauh di ibu kota :D

Selepas daripada program kursus protokol (masa sem 1),
Kami (peserta) dikehendaki memnjalankan satu program.
Program bawah MT Jaksa.
Nama program ni "Program Siri Kenali Musuh Islam"
Ada 2 Siri.
Siri 1-saya dipilih sebagai biro multimedia dan publisiti.
Allah.
Nak elak biro ni sebenarnya sebab dari sekolah bawah unit ni.
Bak kata akak saya, 'cubalah kembangkan sikit pengalaman tu'. heh.
Dan akhirnya, Siri 2- Unit perhubungan dan protokol.
Belajar berurusan dengan manusia.Selama ini dengan komputer ja.


*Belajar Berorganisasi*


Video yang terhasil (siri 1)

Siri 2


Ku sangka berakhir di sem 1, rupanya ada sambungannya di sem 2.
Sebelum mid-sem break. Senior panggil, katanya kami diminta mewakili Usim.
Ya Allah. Rasa macam tak mampu je. Rasa macam nak tarik diri.
Berbekalkan kekuatan yang Allah bagi, kata-kata semangat dari kawan-kawan dan senior
Saya ambil bahagian juga. Walaupun rasa benda tu berat, saya join juga.
Sebab saya dah musyawarah, saya dah istikharah, saya dah tanya Allah.
InshaaAllah, semuanya okay!

Lepas habis mid-sem break, start training.
Setiap malam ada training dan masa tulah ada banyak midsem test. :)
Allah sajalah yang tahu apa yang saya rasa masa ni.
Penghalaman ambil bahagian dalam debat, banyak mendidik saya
supaya sabar, ikhlas dan istiqomah dalam mencari redha Allah 
Semoga Allah redha. :')

Mereka memang hebat. Saya perlu belajar lagi :)
\
Saya jadi trainee adjudicator ja.  Sampai  demam - demam. ^^

Alhamdulillah.Semua okay!

Kemudian, Team TYDP MPP collabrate dengan Sekrefast untuk mengadakan Program Bicara Siswi.
Saya dan beberapa orang sahabat membantu senior-senior sekrefast. 
Mereka jadi usher. Saya jadi MC. First time, MC in English :D

Suamiku, Anakmu oleh Ustazah Asmak Husin (TV9)

Petangnya, bersama-sama kawan-kawan sekuliah.
Rehearsel untuk Program Talk. Bicara Abrar : Dean List 'subset' Deen List. Adakah seiring?
Program yang ni agak mencabar bagi saya.
Sebab melibatkan peserta yang agak ramai. Lebih 700 orang.
Alhamdulillah. Program berjalan lancar. Allah permudahkan.

Tetamu : Ustaz Don & isterinya + Daie Azam Al-Kankari. (senior sekolah)

Sebelum berpindah dari KK1, bersama-sama Jaksa dan rakan-rakan lain handle dinner. 
Program ni dekat-dekat nak habis sem.
Masa tulah banyak kena hantar assignment.
Sebab tu assigment jangan tangguh-tangguh. (erk, peringatan untuk diri sendiri)
Masa nilah rapat dengan kakak-kakak jaksa.  (dah nak habis sem pun)
Buat Jaksa (exco asrama), terima kasih jaga kebajikan kami.
May Allah bless :)

Malam Perdana Siswa/i (Dinner KK1)

Kemudian, ada pilihan raya kuliah (yang ni cerita kat post lain.InshaaAllah) ^^
Pencalonan~Manifesto~Mengundi~Kira Undi
Semua dalam satu hari. Maaf, tak jumpa gambar simpan kat mana :)

Hatiku rindu pada Madinah
Hatiku terpesona atas sebaik-baik manusia :')

Dan program terakhir for this semester.
Jumaat(minggu terakhir final exam)
Majlis Penghargaan SekreFaST 2012/2013 & Watikah Perlantikan SekreFaST 2013/2014
Program berlangsung di Canselori.
Pengalaman lagi Allah bagi. Alhamdulillah.

Barisan Mantan SekreFaST 2012/2013

Barisan SekreFasT 2013/2014

Mesyuarat MT mantan SekreFaST & SekreFaST baru

 #Setelah sekian lama tidak turun naik canselori akhirnyya kembali ke canselori untuk berprogram.
Best sangat ke canselori tu? Mungkin biasa je bagi orang lain. Tapi bagi saya, ada kenangan di sana.  :')

#Esok nak pindah kolej dah. Kemudian ada Kursus Bahasa lagi.

#Kawan-kawan...Sedar tak? kita dah nak mendaftar ke Universiti Ramadhan? Jom, persiapkan diri :)

Wallahua'lam
Aini Afiqah Msy
Financial Mathematics
Segala puji bagi Allah atas segala-galanya
Moga Allah Redha Tinta Yang Ini :)

0 coretan:

Post a Comment

Digalakkan supaya anda meletakkan 'nickname' semasa anda menghantar cadangan @ nasihat membina kepada saya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...