Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik..
JOM JADI BAIK! :)

What others think about You is None of your business and You should'nt allow it to influence your self-concept.
Put Your Trust in Allah! :)

Aktiviti Menarik Sepanjang Hari~

Jom Buat sama-sama! ^_^


1. Baca Al-Quran 'At Least' 1 MUKA 1 HARI.. :)

2. Mathurat Pagi+Petang=2. Permulaan bagi yang tak biasa, 1 Hari 1 Kali (Pagi@Petang).

3. Solat Ber'jemaah'. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Muslimin sila-silalah ke surau@masjid terdekat.

4. Solat Hajat+Witir. 2 Kali seminggu. Dapat buat setiap hari memang MANTOP! :)

5. Puasa Sunat 3 kali sebulan + Isnin & Khamis setiap minggu.

6. Baca buku ilmiah. 1 sebulan. ( kalau 'bukumuka' boleh buka hari-hari, kenapa tidak buku ilmiah kan?) :D

7. Qiamulaill . 1 kali seminggu. Tak boleh buat 1 kali 7 hari, buat 1 kali 1 hari. :D

8. Solat Dhuha. 'at least' 2 kali seminggu.

9. Solat istikharah. 1 kali seminggu (Hidup penuh dengan pilihan. Bukan bila bab Jodoh je) :D

10.Jom selawat! Perasa 'terbaik' untuk masakan. No MSG ^_^


Amalan yang sedikit tetapi berterusan adalah lebih baik daripada amalan yang banyak dan terputus.
Tapi, jangan sampai tak buat langsung! ^_^
Pesan mereka, jangan ditulis diari hidup di laman sesawang.
Kata saya ini bukan 'diari online'.
Saya tiada seni dalam mengarang cerita.
Apa yang saya lihat, apa yang saya dengar,
apa yang saya hadapi dan apa yang saya pelajari,
itulah yang saya tulis.
Pesan saya,lihatlah apa yang ingin disampaikan, jangan lihat siapa yang menyampaikan
kerana saya bukan siapa-siapa untuk dilihat.
Semoga usaha yang sedikit ini, mampu membawa kita lebih mengenal Sang Pemilik Hati
Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah
yang buruk itu datang dari diri saya sendiri dengan izin Allah S.W.T
Semoga Ilmu mengikatnya
~Melakar Memori Silam Buat Pedoman Diri~

Saturday, 29 June 2013

Bicara Hati ~ Perjalanan Tahun 1

::.. بسم الله الرحمن الرحيم ::..

 اللهم صلى وسلم على محمد

Meskipun sudah bergelar siswi Universiti ketika berada di Tamhidi lagi,
jelas terasa perbezaannya kehidupan sebagai pelajar tamhidi (asasi) dan pelajar degree.

Jam kredit Tamhidi sampai 22 jam, degree setakat ni cuma 17 jam(sem 1) dan 15 jam(sem2)
Takde lab macam masa tamhidi.
Final pun 4 paper je (bagi yang tak ambil subjek tambahan)
U see??
Jadual  kami di Kampus Nilai tak padat mana pun..

Tapi..bagi saya

Kesibukannya agak terasa berbanding ketika saya di Tamhidi.

Mana taknya..

Tamhidi takde kelas malam,
Degree mula ada kelas malam.
Tamhidi pergi program ja,
Degree mula belajar handle program.
Tamhidi takde turun pergi meeting.
Degree sebelum exam, masa exam, lepas exam ada meeting.
Tamhidi saya baru nak kenal 'cakna' ummah,
Degree saya belajar 'cakna' ummah. :')

Junior saya tanya, "kak, macam mana kehidupan pelajar degree?"

Saya taklah terlalu arif hendak berbicara mengenai kehidupan pelajar degree sebab baru setahun jagung. Tapi, pendapat saya cuma boleh dua kemungkinan je.

Pertama, kalau kamu banyak join program, ikut persatuan. Kamu akan rasa kesibukannya. InshaaAllah, masa ni tak sempat nak buat benda-benda lagho sebab Allah dah sibukkan kita dengan benda lain. Tapi, kena bijak dalam  mengurus masa. :)

Kedua, kalau hanya hidup dengan buku dan kuliah, tak cakna masyarakat langsung. Memang kita akan terasa banyak masa kosong. Mula muncul istilah 'boring' dalam kamus hidup. Akhirnya, bila tak belajar isi masa dengan perkara bermanfaat untuk ummah, balik bilik tidur! Asrama pun dekat.

Air yang bertakung tidak mengalir akan di rosakkan oleh statiknya itu, pemuda yang banyak masa lapang (tidak dinamik) akan di bunuh oleh masa lapangnya itu.

(Pepatah Arab)

Banyak saya belajar sepanjang Tahun 1 ini.
Bila terkenang balik masa mula-mula masuk tahun 1, nak menangis pun ada.
Terharu. Bersyukur.
Sebab baiknya Allah letakkan saya di sini.
Walaupun bukan itu yang saya pinta, tapi saya yakin
Allah sedang menyediakan jalan yang terbaik untuk saya.

Dalam saya sibuk merancang, saya tahu 
Allah juga merancang
dan Dialah sebaik-baik perancang.

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” 
(Al-Baqarah: 216)

Allah tak pernah mengecewakan :')

Musim Exam dapat mesej dari sahabat-sahabat :

"Mengapa kita ditemukan dan akhirnya kita dipisahkan? Mungkinkah Allah mahu menguji kejujuran dan keimanan kita dalam hubungan persahabatan ini? "

"Tak tau kenapa nak jumpa sangat.. Rindu nak diskusi ilmiah bersamamu lagi"

"Menjadi solehah itu perlukan ilmu. Sebarkan ilmu. Jumpa di syurga firdausi. Cita-citaku.InshaaAllah"

Buat sahabat-sahabatku yang dirindui,
Alhamdulillah, yang menulis ni baik-baik saja di sini
biarpun kita jauh di mata, InshaaAllah kita dekat di hati.
Terima kasih kerana sering menghantar surat-surat cinta buat peringatan bersama.
Mohon doa ya. Saya mahu berjaya bersama-sama kalian.
Mahu berpimpin tangan ke syurga Allah.
Semoga kita dapat berkumpul di telaga kauthar
di saat baginda Rasulullah Sollallahu 'Alaiha wasallam memberikan syafaatnya. 

"Bayu sampaikan berita, daku kini ceria aman dan bahagia"




Ustaz tanya, bahagia tu macam mana?

Kata saya bahagia itu bilamana kita jauh dari murka Allah dan kita dekat dengan Redha Allah 
meskipun banyak rintangan dan dugaan yang perlu dihadapi demi meraih Cinta Sang Pencipta, 
itulah kebahagiaan yang sebenar.

Jadi, bahagia tak?

Tepuk dada, tanya Iman 

:")

Banyakkan Muhasabah

# Adakah kehidupan kita ini sekadar bila kita gembira kita ketawa, bila kita susah kita menangis?

#Adakah kita berjaya menemui didikan dan hikmah pada setiap perkara yang berlaku dalam hidup kita?

# Semoga Allah masih kurniakan Taufiq dan Hidayah untuk terus memperjuangkan agama Allah selagi mana jantung mampu berfungsi.

# Alang-alang dah mulakan dengan tangisan, mahu akhiri dengan tangisan juga.
   Tangisan sujud syukur kemenangan! Semoga Allah permudahkan. Ameen..

# Kejap je kan setahun?


Wallahua'lam
Aini Afiqah Msy
Segala puji bagi Allah atas segala-galanya
Moga Allah Redha :)

Asam Garam Tahun 1


::.. بسم الله الرحمن الرحيم ::..

 اللهم صلى وسلم على محمد


5.00 p.m
Rabu, 26 Jun 2013
Bahasa Mandarin I
Stadium Tertutup Nilai.

*Calon-calon diminta berhenti menjawab kerana waktu menjawab telah tamat*

Toleh belakang, kosong! Adalah tinggal 2,3 orang sebaris.
Kawan-kawan seangkatang keluar awal :)

Alhamdulillah.
Dengan berakhirnya kertas mandarin 1, maka secara 'tak rasminya' berakhirlah perjalanan hidup saya sebagai pelajar tahun 1. (walaupun sebenarnya lepas exam masih ada program yang perlu dilaksanakan)


Imbas Kembali

Alhamdulillah, banyak belajar masa tahun 1. Antaranya, kongsi sebahagian jelah ye :)

Orientasi

Sebelum masuk first year. Dah kena berkomunikasi dengan dekan. 
Pergi orientasi. Turun naik canselori. Buat surat tu, Buat surat ni.
Terasa nak berprogram, ikut senior jadi fasi untuk program admath kat sekolah.
Mula kerap demam. Dalam tempoh 7 bulan, adalah 5 kali saya demam.
Dr. kata mungkin saya stress. Walaupun saya rasa saya tak stress pun.

Lepas tu, ada pertandingan debat peringkat kolej kediaman.
Saya dok gatal tangan isi nama dalam english debate.
Selesai peringkat kolej kediaman,
ntah macam mana boleh terambil bahagian mewakili fakulti.
Panjang ceritanya. Rasanya pernah dicoretkan dalam blog ini.
(Masih ada lagi kalau belum delete post tu)

Dan FST menang debat keseluruhan bersama FSU
Ketika ini jugalah saya ditaklifkan sebagai Setiausaha II Kuliah Batch-7
Rasa macam nak tolak. Dari dulu memang mengelak amanah yang ini.
Takut tak mampu.
Akak kata, fikir jangka jangka masa panjang.
Dengan kekuatan yang Allah bagi, saya terima.
Allahuakbar.

Lepas tu, kena panggil pergi kem. Alhamdulillah.
Kem yang banyak mendidik hati. Rasa macam kena tembak.
Sebenarnya. Inilah yang saya cari... :'|
"Hidup tu cubalah cakna orang lain! Jangan duk sibuk belai diri sendiri. Nanti nak jawab apa bila Allah tanya." :'(

Srikandi kena kuat. Top-up thaqofah!

Pejam celik pejam celik.
Dah final. Ada kursus bahasa. 
Alhamdulillah. kelas kami Johan kalam jamai'e

Kursus Bahasa Arab

Masa kursus bahasa
Senior buka kelas protokol, gatal tangan lagi isi nama.
Alhamdulillah, Allah izinkan saya ambil bahagian.
Thanks seniour!

Di sini saya mula belajar berprogram. 

Alhamdulillah berjaya mengharungi sem 1.
Keluar result final. Masuk sem 2.

Tengok along jadi urusetia Majlis Hari Anugerah Dekan.
Orang kuat fakulti tu :D
Masa anugerah dekan, dapat ole-ole.
Dia best student, dia bagi saya hadiah. Terima Kasih :')
Walaupun kita berjauhan, hati kita dekat. InshaaAllah
Sebab Allah yang menghubungkan hati kita.

Hadiah dari Cik Doktor nun jauh di ibu kota :D

Selepas daripada program kursus protokol (masa sem 1),
Kami (peserta) dikehendaki memnjalankan satu program.
Program bawah MT Jaksa.
Nama program ni "Program Siri Kenali Musuh Islam"
Ada 2 Siri.
Siri 1-saya dipilih sebagai biro multimedia dan publisiti.
Allah.
Nak elak biro ni sebenarnya sebab dari sekolah bawah unit ni.
Bak kata akak saya, 'cubalah kembangkan sikit pengalaman tu'. heh.
Dan akhirnya, Siri 2- Unit perhubungan dan protokol.
Belajar berurusan dengan manusia.Selama ini dengan komputer ja.


*Belajar Berorganisasi*


Video yang terhasil (siri 1)

Siri 2


Ku sangka berakhir di sem 1, rupanya ada sambungannya di sem 2.
Sebelum mid-sem break. Senior panggil, katanya kami diminta mewakili Usim.
Ya Allah. Rasa macam tak mampu je. Rasa macam nak tarik diri.
Berbekalkan kekuatan yang Allah bagi, kata-kata semangat dari kawan-kawan dan senior
Saya ambil bahagian juga. Walaupun rasa benda tu berat, saya join juga.
Sebab saya dah musyawarah, saya dah istikharah, saya dah tanya Allah.
InshaaAllah, semuanya okay!

Lepas habis mid-sem break, start training.
Setiap malam ada training dan masa tulah ada banyak midsem test. :)
Allah sajalah yang tahu apa yang saya rasa masa ni.
Penghalaman ambil bahagian dalam debat, banyak mendidik saya
supaya sabar, ikhlas dan istiqomah dalam mencari redha Allah 
Semoga Allah redha. :')

Mereka memang hebat. Saya perlu belajar lagi :)
\
Saya jadi trainee adjudicator ja.  Sampai  demam - demam. ^^

Alhamdulillah.Semua okay!

Kemudian, Team TYDP MPP collabrate dengan Sekrefast untuk mengadakan Program Bicara Siswi.
Saya dan beberapa orang sahabat membantu senior-senior sekrefast. 
Mereka jadi usher. Saya jadi MC. First time, MC in English :D

Suamiku, Anakmu oleh Ustazah Asmak Husin (TV9)

Petangnya, bersama-sama kawan-kawan sekuliah.
Rehearsel untuk Program Talk. Bicara Abrar : Dean List 'subset' Deen List. Adakah seiring?
Program yang ni agak mencabar bagi saya.
Sebab melibatkan peserta yang agak ramai. Lebih 700 orang.
Alhamdulillah. Program berjalan lancar. Allah permudahkan.

Tetamu : Ustaz Don & isterinya + Daie Azam Al-Kankari. (senior sekolah)

Sebelum berpindah dari KK1, bersama-sama Jaksa dan rakan-rakan lain handle dinner. 
Program ni dekat-dekat nak habis sem.
Masa tulah banyak kena hantar assignment.
Sebab tu assigment jangan tangguh-tangguh. (erk, peringatan untuk diri sendiri)
Masa nilah rapat dengan kakak-kakak jaksa.  (dah nak habis sem pun)
Buat Jaksa (exco asrama), terima kasih jaga kebajikan kami.
May Allah bless :)

Malam Perdana Siswa/i (Dinner KK1)

Kemudian, ada pilihan raya kuliah (yang ni cerita kat post lain.InshaaAllah) ^^
Pencalonan~Manifesto~Mengundi~Kira Undi
Semua dalam satu hari. Maaf, tak jumpa gambar simpan kat mana :)

Hatiku rindu pada Madinah
Hatiku terpesona atas sebaik-baik manusia :')

Dan program terakhir for this semester.
Jumaat(minggu terakhir final exam)
Majlis Penghargaan SekreFaST 2012/2013 & Watikah Perlantikan SekreFaST 2013/2014
Program berlangsung di Canselori.
Pengalaman lagi Allah bagi. Alhamdulillah.

Barisan Mantan SekreFaST 2012/2013

Barisan SekreFasT 2013/2014

Mesyuarat MT mantan SekreFaST & SekreFaST baru

 #Setelah sekian lama tidak turun naik canselori akhirnyya kembali ke canselori untuk berprogram.
Best sangat ke canselori tu? Mungkin biasa je bagi orang lain. Tapi bagi saya, ada kenangan di sana.  :')

#Esok nak pindah kolej dah. Kemudian ada Kursus Bahasa lagi.

#Kawan-kawan...Sedar tak? kita dah nak mendaftar ke Universiti Ramadhan? Jom, persiapkan diri :)

Wallahua'lam
Aini Afiqah Msy
Financial Mathematics
Segala puji bagi Allah atas segala-galanya
Moga Allah Redha Tinta Yang Ini :)

7 Cara Bersahabat Kerana Allah

::.. بسم الله الرحمن الرحيم ..::

 اللهم صلى وسلم على محمد

Alhamdulillah, kemudian..
Alhamdulillah, kemudian..
Alhamdulillah.*Senyum*

     Alhamdulillah sebelum berakhirnya sem 2,Allah izinkan saya mengikuti program tazkirah kawan-kawan Actuary. Kebetulan masa tu, giliran 2 sahabat saya berkongsi peringatan. Banyak perkongsian yang mereka berikan, antaranya :

7 cara bersahabat kerana Allah
1. Katakan pada 'si dia' anda menyayanginya.
2. Ketika mana kita berpisah dengan 'sia dia' (cth:balik hostel), doakanlah kebaikannya dan rahsiakanlah doa itu. Biarlah Allah dengan kita ja tahu. :)
3. Manis-maniskan muka masa berjumpa 'si dia'. *senyum*
4. Segera memberi salam ketika berjumpa. (rindu saat berebut mahu memberi salam#Serius#Mahu contohi kekasih Allah) :')
5. Rajin ziarah-menziarahi. (Part ni saya suka. Bila tak dapat selesaikan soalan calculus, mulalah kaki mengorak langkah. Elakkan stress!) ^^
6. Memberi hadiah kepada 'si dia'.
7. Memberi bantuan ketika susah. Hulurkan tangan Ringankan beban.

#Lepas ni kita praktis ya! InshaaAllah! ^^

'Awak, jangan nangis ya.. Allah kan ada' :')
(Credit)

Credit



Wallahua'lam
Aini Afiqah Msy
Segala puji bagi Allah atas segala-galanya
Moga Allah Redha :)

Monday, 17 June 2013

Rindu


::.. بسم الله الرحمن الرحيم ..::

  اللهم صلى وسلم على محمد

Ehem2. 
Final Exam tak habis lagi. 
Kawan-kawan sekuliah ada lagi satu paper, saya ada lagi 2 paper.
Semangat sangat nak ambil subjek tambahan. :)

Final exam kali ni tak sama macam final exam dulu-dulu.
Mana taknya, study week kali ini pun tak macam study week dulu-dulu.

Study week kali ini bukan sekadar menghadap buku tebal Ekonomi
Study week kali ini bukan sekadar membuat contengan Kalkulus
Study week kali ini diserikan Tarbiyah dari Allah.
Study week kali ini..
Study Week 'subset' Tarbiyah Week :)

Kalau Study week dulu-dulu, bawa buku baca dekat surau kolej kediaman.
Study week kali ini, Allah bagi 'special' sikit.
Study week kali ini dikelilingi saudara-saudara seIslam pelbagai bangsa
Study week kali ini di......
Masjidin Nabawi dan Masjidil Haram.
Baikkan Allah.  :')

Dek penangan study week  di Tanah Suci,
Final Exam saya rasa serba tak kena.
Rasa macam ada sesuatu dah melekat di sana.
Bila dengar Azan,
Tiba-tiba rasa ada satu perasaan indah menyelubungi hati,
Tup.Tup.Laju je air mata mengalir.
Allah. Rindu Sangat. :')

Kadang-kadang bila buat revision, hilang fokus.
Ingatkan diri. Muhasabah.
Cinta itu sepatutnya menguatkan bukan melemahkan.
Apatah lagi cinta pada Allah dan Rasulullah S.A.W.
Sepatutnya lebih hebat, lebih Super Power! :)

Rindu pada yang ini, membuatkan saya berazam untuk datang lagi 

Mereka tanya : Seronok ke pergi Mekah?
Jawab saya : Mestilah seronok. Seronok sangat. Alhamdulillah!

Seronok, dapat hadiah Tarbiyah dari Allah.
Walaupun kadang-kadang rasa tak kuat nak pergi masjid
Umi pesan : "kita datang sini bukan selalu."
Terus teringat azam saya sebelum sampai sana
Azam saya, saya mahu 'balas dendam'. Saya mahu buat ibadah sebaik mungkin
Saya mahu ziarah kali ini, lebih baik dari ziarah 2 tahun lalu.

Umi kata : "mungkin, ada doa daripada kita berenam Allah perkenankan, Allah bawa kita sampai ke sini lagi"

Saya teringat,
Dahulu, saya minta, Allah bawa saya ke sana lagi, supaya saya boleh 'balas dendam'.
'Balas dendam' mahu beribadah dengan lebih bersungguh-sungguh.
'Balas dendam' mahu beribadah dengan lebih 'matang'.
'Balas dendam mahu buat yang terbaik.

Lantas, Tewaskan rasa malas, Kuatkan semangat,
Berjalan separuh kilometer ke masjid dengan ada construction + suhu mencecah 45'c
Allah..
Memang menguji Iman.
Sampai masjid, bacaan Imam menyayat hati saya.
Muhasabah.
Imam nak cari Redha Allah
Hayati surah sampai nangis-nangis.
Macam mana saya boleh lemah sangat nak usaha cari Redha Allah  T_T

Akak saya 'persoalkan' : kenapa foreigner suka cakap dengan Afiqah Msy??
Masa nilah nak praktis kecek arab + speaking ^_^
 Dalam ramai-ramai kawan baru saya, yang ini paling saya rindu.
Main nyorok-nyorok botol air.

Adik saya kata , kucing arab bekeng. Takut dengan kucing arab.
Tapi, masih baik hati bagi minum air. :D
Tengok kucing bertambah rindu :')

Terima Kasih Cik Puan Afifah Msy, jadi traffic light di Taman Raudhah
cover line masa saya solat. :)
Umi Abah kata, lepas ni boleh sponsor Umi Abah pergi umrah.
InshaaAllah! :)
Bila terasa rindu : Allahumma solli wasallim 'ala Muhammad

Serious.
Banyak mahu dicoretkan.
Banyak mahu dikongsikan.
Kalau boleh, nak bawa ramai-ramai ziarah Rumah Allah yang Teramat Istimewa itu.
Biar merasai sendiri, nikmat Allah yang ini
Kalau mereka kata hanya orang-orang kaya-raya sahaja boleh sampai ke sana.
Percayalah. Itu tidak benar. 
Di saat ramai hartawan belum menjejakkan kaki ke sana
sudah ada saudara seIslam kita yang seumur hidupnya tak pernah tengok escalator
telah berjaya menjejakkan kaki ke sana. :)

Pasang niat. Usaha. Banyakkan berdoa.
Semoga Allah masih kurniakan kita nikmat Iman, nikmat Islam
dan Keizinan untuk menjadi Tetamu Allah.

'Jalan nak ke syurga tak ditaburi bunga, jalannya penuh onak duri'
Srikandi Islam Kena Kuat!
~ Jabal Rahmah ~

Mereka tanya saya apa yang saya doa,

Saat kaki melangkah ke Taman Raudhah,
Saat kepala mencecah permaidani hijau,
Saya minta pada Allah,

 Ya Allah, janganlah engkau buang perasaan cinta dan rindu dari hati ini.
:')

Wallahua'lam,
Aini Afiqah Msy
Financial Mathematics
Segala puji bagi Allah atas segala-galanya
Semoga Allah redha dengan tinta ini, :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...